Nowości!

  

Grochem o kuchnię

Pod redakcją Izabeli Wodzińskiej i Urszuli Rzeszut-Baran, Kolbuszowa 2016

Tematem „Grochem o kuchnię”, trzeciej już książki kucharskiej wydanej przez nasze Muzeum, są rośliny strączkowe. Janina Olszowy, niezrównana znawczyni kuchni regionalnej, tym razem pokazuje nam, że z grochu, fasoli i bobu można zrobić wszystko: od zup przez dania główne po desery. Wszystkie przepisy zostały przetestowane przez uczestników warsztatów o tej samej nazwie, prowadzonych przez Babcię Janinę w zabytkowej szkole z Trzebosi na terenie naszego skansenu.

Spis treści:

Słowo wstępu - Jacek Bardan
Groch z kapustą, czyli o strączkowych w polskiej kuchni - Izabela Wodzińska
Przepisy i przypisy babci Janiny, czyli grochem o kuchnię - Janina Olszowy

Zupy

Zupa fasolowo-szparagowa z rzepą
Zupa wczesnego lata
Zupa z mieszanych warzyw strączkowych
Kartoflanka z bobem i kolendrą
Zupa krem z zielonego groszku
Wykwintna zupa z soczewicy

Dania główne

Młody bób z mielonym mięsem
Gulasz z fasolą "jaś"
Bób w śmietanie z majerankiem i cząbrem
Gulasz z kurczaka z cieciorką (ciecierzycą)
Kugel ziemniaczany z sosem grochowym
Kotlet z grochu

Desery

Tort fasolowy
Ciasto półkruche z masą fasolowo-orzechową i suszonymi śliwkami
Zawijac z kąpieli z nadzieniem fasolowo-kakaowym i ucieraną różą
Zapiekana fasola "jaś" na słodko
Biszkopt fasolowy
Rolada biszkoptowa z masą fasolową i suszoną żurawiną

Książkę można kupić w recepcji skansenu oraz w naszym sklepie on line w cenie 12 zł.

 

   

Biuletyn Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej numer 3

Red. Jacek Bardan, Kolbuszowa 2015

Spis treści

Artykuły

1. Adam Paluch (Uniwersytet Wrocławski)
Kwiatki pani Elizy
2. Janusz Radwański (Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej)
Między gwarą a interdialektem. Przemiany współczesnej gwary lasowiackiej na przykładzie wymowy kontynuantów samogłosek nosowych
3. Magdalena Fołta (Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej)
Styl wysoki i niski. Mechanizm obiegów treści w kulturze (dialogowość kultury) na przykładzie Uniwersytetu Ludowego Rzemiosła Artystycznego w Woli Sękowej
4. Anna Wójcikowska (Towarzystwo Przyjaciół Nauk w Przemyślu)
Imiona wiejskich dzieci w okresie przedautonomicznym na przykładzie Widełki
5. Izabela Wodzińska (Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej), Arkadiusz Więch (Uniwersytet Rzeszowski)
Obraz Żyda w społeczności prowincjonalnej Galicji na przełomie XIX i XX wieku
6. Aldona Cholewianka-Kruszyńska (Muzeum – Zamek w Łańcucie)
 Architektura leśna i łowiecka w majątku ordynackim hrabiów Potockich z Łańcuta
7. Anna Różańska, Wojciech Koryciński (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego)
 Konstrukcja ozdobnych posadzek drewnianych w pałacach i dworach południowo-wschodniej Polski

Muzealia
1. Piotr Miodunka (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie)
Dom parafialny (organistówka) w Książnicach
2. Urszula Rzeszut-Baran (Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej)
Rośliny w lecznictwie domowym – badania etnobotaniczne, Kopcie 2011
3. Adam Paluch
Ả propos: etnobotanika
4. Katarzyna Dypa (Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej)
Program edukacyjny „Szkoła z dawną klasą”

 

 

Mały przewodnik po Parku Etnograficznym w Kolbuszowej

Niewielki, poręczny przewodnik to świetny towarzysz spacerów po naszym skansenie. Znajdziemy w nim krótki wstęp na temat Lasowiaków i Rzeszowiaków – dwóch grup, którym poświęcona jest ekspozycja Parku Etnograficznego, jednak trzon przewodnika stanowią opisy poszczególnych obiektów. W każdym z nich znajdziemy podstawowe informacje i ciekawostki, a także kolorową fotografię, dzięki czemu łatwo zidentyfikować w terenie budynek, o którym czytamy, a jednocześnie przewodnik jest miłą lekturą również poza skansenem. Wszystkie opisy zostały uszeregowane w kolejności pojawiania się na drodze zwiedzającego Park Etnograficzny, co pomaga w odszukiwaniu potrzebnych w terenie wiadomości.

Przewodnik można kupić w recepcji Parku Etnograficznego za jedyne 5 złotych.

Fragmenty Przewodnika dostępne online na platformie issuu.com.

 

 

Nasze kasze

Pod redakcją Izabeli Wodzińskiej i Urszuli Rzeszut-Baran, Kolbuszowa 2014

Nasze Kasze to niezwykła książka kucharska będąca zwieńczeniem warsztatów kulinarnych, które odbywały się w naszym skansenie od czerwca do listopada 2014 roku pod tą samą nazwą. W czasie zajęć prowadzonych przez Janinę Olszowy – ekspertkę w dziedzinie regionalnej kuchni – uczestnicy przyrządzili 18 potraw. Przepisy na nie i na inne dania z kasz znalazły się w naszej publikacji.

Janina Olszowy przygotowała pomysły na różnorodne potrawy: od zup przez drugie dania aż po desery. Łączy je jedno: do przygotowania wszystkich będą potrzebne kasze. Całości dopełnia tekst Janiny Olszowy o zaletach kasz w kuchni, artykuł Izabeli Wodzińskiej o kaszy w kulturze polskiej i nie tylko, a także wstęp Jacka Bardana.

Rozmiary książki i forma kołonotatnika sprawiają, że jest bardzo poręczna w kuchni.

Publikację można nabyć w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej za 12 złotych lub w sklepiku online.

Spis treści:

Jacek Bardan - Słowo wstępu
Izabela Wodzińska - Kasza w polskiej kuchni
Janina Olszowy - Przepisy i przypisy babci Janiny, czyli Nasze kasze

Zupy

Zupa z pęczku (pęcaku) i fasoli
Krupnik z kaszą jęczmienną i z miętą
Staropolski krupnik z kasy jaglanej z grzybami
Krupnik wykwintny ze świeżymi grzybami
Kapuśniak z kaszą jaglaną i kaca połami
Polewka na wołowinie z kaszą perłową

Dania główne

Czulent z kaszą gryczaną i fasolą „Jaś”
Zapiekanka z kaszy gryczanej z serem białym, śliwkami i laskowymi orzechami
Gołąbki z kaszy gryczanej lub pęczku
Kasza gryczana z boczkiem i śliwkami
Pierogi z kaszanką i kapustą kiszoną
Pierogi z kaszą jaglaną i serem

Desery

Biszkopt z kaszy manny
Ciastka owsiane z bakaliami – owsianki
Lasowiacki kasiak (jaglok)
Kasza krakowska po królewsku
Słodka zapiekanka z kaszy jaglanej
Suszone śliwki w płatkach owsianych

 

 

Źródła kultury ludowej Puszczy Sandomierskiej

Pod redakcją Krzysztofa Ruszla, Kolbuszowa 2014

Źródła kultury ludowej Puszczy Sandomierskiej to obszerna publikacja będąca pokłosiem szczegółowych badań terenowych. Miały one na celu jak najlepsze poznanie źródeł kultury wsi z terenu Puszczy w jej licznych aspektach. W latach 2008–2014 badacze dotarli do wsi w regionach: leżajskim, niżańskim, bojanowskim, ropczyckim, mieleckim i kolbuszowskim. W każdym z nich prowadzono wywiady, robiono zdjęcia, w każdym też powstawały filmy dotyczące wybranych elementów kultury ludowej.

Książka zawiera syntezę imponującego materiału, na który złożyły się setki godzin nagrań i tysiące zdjęć. Artykuły dotyczą najróżniejszych aspektów kultury puszczańskich wsi – od gospodarki leśnej przez obrzędowość po folklor muzyczny i słowny. Znajdziemy w nich zarówno informacje na temat przeszłości kultury Puszczy Sandomierskiej, jak i jej stanu obecnego oraz radykalnych przemian, jakie stały się w ostatnich kilku dziesięcioleciach jej udziałem.


Spis treści:

Krzysztof Ruszel: Wstęp
Piotr Miodunka: Przemiany środowiska geograficznego i procesy społeczno-gospodarcze w Puszczy Sandomierskiej do 1914 roku
Krzysztof Ruszel: Lasowiacka tradycja - ginące pejzaże kultury
Wojciech Dragan: Gospodarka leśna – zbieractwo, łowiectwo, pszczelarstwo i rybołówstwo.
Damian Drąg: Drzewa i krzewy w przestrzeni kulturowej mieszkańców Puszczy Sandomierskiej
Katarzyna Ignas: Obrzędowość rodzinna
Justyna Niepokój: Świętowanie doroczne
Małgorzata Wójtowicz-Wierzbicka: Medycyna ludowa – ślady dawnych praktyk leczniczych
Agata Witowicz: Folklor muzyczny
Jolanta Dragan: Folklor słowny
Agnieszka Kościuk: Język – współczesne obserwacje
Elżbieta Skromak: Trwanie, odtwarzanie i nowe kreacje kultury ludowej
Jacek Tejchma: Przemiany systemu wartości. Kształtowanie się nowego modelu życia i współżycia mieszkańców wsi w powiązaniu ze zjawiskiem współczesnej emigracji.
Jacek Bardan: Archiwum badań.
Materiały z badań - wypis z inwentarzy
Pieśni i melodie
Filmy

 

Książka jest w całości dostępna online 

 

 

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz