Nowości!

 

W głąb kuchni

Pod redakcją Izabeli Wodzińskiej i Urszuli Rzeszut-Baran, Kolbuszowa 2017

To już czwarta odsłona cyklu lasowiackich przepisów, które prezentuje nam niezrównana Babcia Janina. Tym razem książka zawiera kilkanaście receptur na potrawy z kapusty. Miłośnicy tego warzywa znajdą tu sprawdzone przepisy na gołąbki, bigosy, pierogi i łazanki, które przygotowali (i próbowali) uczestnicy ubiegłorocznych warsztatów kulinarnych. Opatrzono je uwagami i poradami pani Janiny Olszowy. Całości dopełnia tekst Izabeli Wodzińskiej, która tym razem zabiera czytelników w głąb staropolskiej kuchni i opowiada o popularności kapuścianych potraw w jadłospisie szlacheckim. Podobnie jak poprzednie nasze książki kucharskie, także i ta ma wygodną formę kołonotatnika.

Spis treści:

Jacek Bardan – „Słowo wstępu”
Izabela Wodzińska – „W głąb staropolskiej kuchni, czyli kapusta na pańskim stole”
Janina Olszowy – „Przepisy i przypisy Babci Janiny, czyli w głąb kuchni”

Przepisy

Gołąbki dworskie
Gołąbki z grochem, pęczakiem i mięsem z żeberek wieprzowych
Gołąbki z ziemniakami
Jesienny bigos ze świeżo ukiszonej kapusty
Kapusta kiszona z grochem, zaciągana ziemniakami
Kapuściano-cebulowy bigos z jabłkami „na Zielną”
Kapuśniak po lasowiacku bez kapusty
Kapuśniaki
Kulebiak ze słodką kapustą
Łazanki z włoską kapustą i grzybami
Mięsno-kapuściane sznycelki „mieloki”
Młoda kapusta na maślance z młodymi ziemniakami
Naleśniki kukurydziane z farszem z kapusty białej
z serem twarogowym
Naleśniki z mąki razowej z farszem jarmużowo-serowym z orzechami
Pieczone pierogi z mąki orkiszowej z kapustą
Proziaki na maślance (bez jaj) – pieczone w piekarniku
Słodka kapusta dożynkowa
Zapiekanka z chleba i kapusty

Książka w cenie 15 zł dostępna tutaj!

Zapisz

Zapisz

Zapisz