aktualności
Uff, jak gorąco! Na warsztatach kulinarnych
Na bazie polskich produktów, w tym różnych rodzajów kasz, Janina Olszowy ułożyła menu na kolejne warsztaty „Nasze kasze”. Na stole znalazły się: kasza manna, krakowska i jaglana. Do przygotowania dań potrzebne były także wołowina, biały ser, mąka, jaja, warzywa oraz przyprawy. Do przygotowania słodkiej wersji pierogów używaliśmy suszonych śliwek i rodzynków. Wszystkie składniki odnajdziecie w przepisach (PDF).
Pani Janina opowiedziała o wartościach poszczególnych kasz. Szczególnie przybliżyła nam kaszę królewską, nazwaną tak od jej wielbicielki - Anny Jagiellonki. Królowa ubóstwiała tę kaszę szczególnie w deserach. Dziś nie tak łatwo kupić ją w sklepie, prędzej znajdziecie ją na targu. Zawiera dużo białka, węglowodanów, witaminy B1 i PP oraz związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Na bazie kaszy ugotowaliśmy pyszną, treściwą polewkę. To danie regionalne było przygotowywane przez gospodynie żydowskie na szabat.
Podczas gdy polewka gotowała się w ciężkim, żaroodpornym garnku, cała grupa zabrała się za robienie pierogów. Ciasto pierogowe z dodatkiem oleju sklejało się świetnie, było mięciutkie i sprężyste. W smaku fantastycznie łączyło się z serem. Wersja na słono z cebulą i z owocami na słodko. Użyliśmy namoczonych wcześniej rodzynków i suszonych śliwek. Zrobiliśmy prawie 300 pierogów! I prawie tyle samo zjedliśmy podczas wspólnego obiadu. Na koniec smakowaliśmy deser, polany truskawkowym sokiem . W cieście biszkoptowym zamiast mąki, użyliśmy kaszy manny.
Najedzeni, uśmiechnięci i zadowoleni z siebie skończyliśmy warsztaty kulinarne. Zobaczymy się znów za miesiąc. Przed nami tradycyjne smakołyki: zupa z pęczaka i fasoli, zapiekanka z kaszy gryczanej z serem białym i śliwkami, lasowiacki „jaglok”.
Kolejne warsztaty 30 sierpnia. Zapisywać się można telefonicznie, dzwoniąc pod nr tel. 17 227 12 96 lub pisząc na e-mail:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
. Liczba miejsc ograniczona. Koszt to 25 zł od osoby.
Obejrzyjcie relację fotograficzną z warsztatów.