aktualności

Uff, jak gorąco! Na warsztatach kulinarnych

Na bazie polskich produktów, w tym różnych rodzajów kasz, Janina Olszowy ułożyła menu na kolejne warsztaty „Nasze kasze”. Na stole znalazły się: kasza manna, krakowska  i jaglana.  Do przygotowania dań potrzebne były także wołowina, biały ser, mąka, jaja, warzywa oraz przyprawy. Do przygotowania słodkiej wersji pierogów używaliśmy suszonych śliwek i rodzynków. Wszystkie składniki odnajdziecie w przepisach (PDF).

Pani Janina opowiedziała o wartościach poszczególnych kasz. Szczególnie przybliżyła nam kaszę królewską, nazwaną tak od jej wielbicielki - Anny Jagiellonki. Królowa ubóstwiała tę kaszę szczególnie w deserach. Dziś nie tak łatwo kupić ją w sklepie, prędzej znajdziecie ją na targu. Zawiera dużo białka, węglowodanów, witaminy B1 i PP oraz związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Na bazie kaszy ugotowaliśmy pyszną, treściwą polewkę. To danie regionalne było przygotowywane przez gospodynie żydowskie na szabat.

Podczas gdy polewka  gotowała się w ciężkim, żaroodpornym garnku, cała grupa zabrała się za robienie pierogów. Ciasto pierogowe z dodatkiem oleju sklejało się świetnie, było mięciutkie i sprężyste. W smaku fantastycznie łączyło się z serem. Wersja na słono z cebulą i z owocami na słodko. Użyliśmy namoczonych wcześniej rodzynków i suszonych śliwek. Zrobiliśmy prawie 300 pierogów! I prawie tyle samo zjedliśmy podczas wspólnego obiadu. Na koniec smakowaliśmy deser, polany truskawkowym sokiem . W cieście biszkoptowym zamiast mąki, użyliśmy kaszy manny.

Najedzeni, uśmiechnięci i zadowoleni z siebie skończyliśmy warsztaty kulinarne. Zobaczymy się znów za miesiąc. Przed nami tradycyjne smakołyki: zupa z pęczaka i fasoli, zapiekanka z kaszy gryczanej z serem białym i śliwkami, lasowiacki „jaglok”.

Kolejne warsztaty 30 sierpnia.  Zapisywać się można telefonicznie, dzwoniąc pod nr tel. 17 227 12 96 lub pisząc na e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. . Liczba miejsc ograniczona. Koszt to 25 zł od osoby.

Obejrzyjcie relację fotograficzną z warsztatów.

nasze_kasze_26072014_01.jpg
nasze_kasze_26072014_02.jpg
nasze_kasze_26072014_03.jpg
nasze_kasze_26072014_04.jpg
nasze_kasze_26072014_05.jpg
nasze_kasze_26072014_06.jpg
nasze_kasze_26072014_07.jpg
nasze_kasze_26072014_08.jpg
nasze_kasze_26072014_09.jpg
nasze_kasze_26072014_10.jpg
nasze_kasze_26072014_11.jpg
nasze_kasze_26072014_12.jpg
nasze_kasze_26072014_13.jpg
nasze_kasze_26072014_14.jpg
nasze_kasze_26072014_15.jpg
nasze_kasze_26072014_16.jpg
nasze_kasze_26072014_17.jpg
nasze_kasze_26072014_18.jpg
nasze_kasze_26072014_19.jpg
nasze_kasze_26072014_20.jpg
nasze_kasze_26072014_21.jpg
nasze_kasze_26072014_22.jpg
nasze_kasze_26072014_23.jpg
nasze_kasze_26072014_24.jpg
nasze_kasze_26072014_25.jpg
nasze_kasze_26072014_26.jpg
nasze_kasze_26072014_27.jpg
nasze_kasze_26072014_28.jpg
nasze_kasze_26072014_29.jpg
nasze_kasze_26072014_30.jpg
nasze_kasze_26072014_31.jpg
nasze_kasze_26072014_32.jpg
nasze_kasze_26072014_33.jpg
nasze_kasze_26072014_34.jpg
nasze_kasze_26072014_35.jpg
nasze_kasze_26072014_36.jpg
nasze_kasze_26072014_37.jpg
nasze_kasze_26072014_38.jpg
nasze_kasze_26072014_39.jpg
nasze_kasze_26072014_40.jpg