aktualności

Kasza jest pyszna! Relacja fotograficzna

Są różne podejścia do uczestnictwa w warsztatach. W większości korzystają z nich panie. Niektóre przyjeżdżają, by dopiero poznać tajniki gotowania kaszy. Zwracają wtedy szczególną uwagę na proces jej przygotowywania. Korzystając z rad prowadzącej, pani Janiny Olszowy, płuczą kaszę i przyrządzają przeróżne potrawy.

Panie, które mają doświadczenie w gotowaniu i chcą spędzić miło czas wspólnie z innymi, pomagają i wspierają mniej doświadczone uczestniczki. Wspólnie obierają warzywa, kroją mięsa, mielą orzechy i urabiają ciasto. Przy okazji śmieją się i opowiadają sobie, jak to było kiedyś. Szczególnie pani Janina wspomina, jak gotowały jej babcia i mama.

Na warsztaty przyjeżdżają także panowie. Niektórzy tylko patrzą przez ramię i kosztują. Dokładają drewno do pieca, żeby ogrzać blachę. Mieszają w garnkach, żeby nie przypalić potrawy. Atmosfera w kuchni jest gorąca.

Na końcu wszyscy siadają wokół stołu i smakują przyrządzony wspólnie obiad. Słodkim zakończeniem jest deser - biszkopt z kaszy.

Za nami już 4 spośród 6 warsztatów kulinarnych "Nasze kasze". Pozostały jeszcze dwa spotkania 25 października i 29 listopada. Wszystkie przepisy zamieszczamy na stronie www.muzeumkolbuszowa.pl/wydarzenia-menu/warsztaty/279-nasze-kasze

Zapraszamy do obejrzenia relacji fotograficznej autorstwa Jana Mazurkiewicza, fotografa z naszego muzeum.

naszakasze_27092014_01.jpg
naszakasze_27092014_02.jpg
naszakasze_27092014_03.jpg
naszakasze_27092014_04.jpg
naszakasze_27092014_05.jpg
naszakasze_27092014_06.jpg
naszakasze_27092014_07.jpg
naszakasze_27092014_08.jpg
naszakasze_27092014_09.jpg
naszakasze_27092014_10.jpg
naszakasze_27092014_11.jpg
naszakasze_27092014_12.jpg
naszakasze_27092014_13.jpg
naszakasze_27092014_14.jpg
naszakasze_27092014_15.jpg
naszakasze_27092014_16.jpg