aktualności

Nowa książka kucharska

5 czerwca ukazało się nowe wydawnictwo „Grochem o kuchnię”. To już trzecia w naszym cyklu porcja przepisów (i przypisów) Babci Janiny.

Książka zawiera przepisy na różnorodne potrawy, które można przyrządzić – od zup przez drugie dania, aż po desery z roślin strączkowych. Janina Olszowy, niezrównana znawczyni kuchni regionalnej, tym razem pokazuje nam, że z grochu, fasoli i bobu można zrobić wszystko: od zup przez dania główne po desery. Wszystkie przepisy zostały przetestowane przez uczestników warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Babcię Janinę w zabytkowej szkole z Trzebosi na terenie naszego skansenu.

Większość potraw opisanych w książce jest bezmięsna, toteż znajdziemy w niej także tekst "Groch z kapustą, czyli o strączkowych w jarskiej kuchni" autorstwa Izabeli Wodzińskiej. Mówi on zarówno o wykorzystywaniu w kuchni różnych epok bobu, grochu i fasoli, jak i o początkach wegetarianizmu w Polsce i nie tylko. Całości dopełnia zbiór przysłów związanych z roślinami strączkowymi, a także dobre rady Janiny Olszowy pozwalające na lepsze wykorzystanie ich w kuchni.
Podobnie jak poprzednie nasze książki kucharskie, także i ta ma wygodną formę kołonotatnika.

Przeczytajcie spis treści i zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy. Lista przepisów na zupy, dania i desery jest bardzo bogata i zachęca do odkrywania nowych smaków!

Spis treści:

Słowo wstępu – Jacek Bardan
Groch z kapustą, czyli o strączkowych w polskiej kuchni – Izabela Wodzińska
Przepisy i przypisy Babci Janiny, czyli grochem o kuchnię – Janina Olszowy

Zupy

Zupa fasolowo-szparagowa z rzepą
Zupa wczesnego lata
Zupa z mieszanych warzyw strączkowych
Kartoflanka z bobem i kolendrą
Zupa krem z zielonego groszku
Wykwintna zupa z soczewicy

Dania główne

Młody bób z mielonym mięsem
Gulasz z fasolą "jaś"
Bób w śmietanie z majerankiem i cząbrem
Gulasz z kurczaka z cieciorką (ciecierzycą)
Kugel ziemniaczany z sosem grochowym
Kotlet z grochu

Desery

Tort fasolowy
Ciasto półkruche z masą fasolowo-orzechową i suszonymi śliwkami
Zawijac z kąpieli z nadzieniem fasolowo-kakaowym i ucieraną różą
Zapiekana fasola "jaś" na słodko
Biszkopt fasolowy
Rolada biszkoptowa z masą fasolową i suszoną żurawiną

Książkę można kupić w recepcji skansenu oraz w naszym sklepie on line w cenie 12 zł.