aktualności
Smakowita publikacja już w sprzedaży!
15-02-2019
Mamy przyjemność ogłosić, że ukazała się kolejna książka kucharska niezawodnej Janiny Olszowy. Tym razem Babcia Jasia przybliża czytelnikom potrawy z ziemniaka.
Wiata z kołem i piecem
7-02-2019
Muzeum uzyskało dotację na budowę wiaty garncarskiej i realizację zadań, które dodatkowo uatrakcyjnią ofertę edukacyjną naszej instytucji.
Nowe audioprzewodniki i nagłośnienie
6-02-2019
Już niebawem w kasie biletowej przybędzie 5 kolejnych audioprzewodników, a w kościele zabrzmi muzyka poprzez nowe nagłośnienie. Doposażamy Muzeum w ramach nowego projektu!
36. Przegląd Widowisk Kolędniczych
08-01-2019
6 stycznia w Miejskim Domu Kultury w Kolbuszowej miało miejsce wydarzenie stanowiące impuls do czerpania z wielowiekowej tradycji kolędniczej zapewniającej jej zbawienną ciągłość.
Kwerendowanie na Rzeszowszczyźnie
26-10-2018
W lipcu pisaliśmy o rozpoczęciu projektu „Kolędowanie na Rzeszowszczyźnie” zbierającego informacje dotyczące kolędowania na terenach Lasowiaków i Rzeszowiaków. W październiku zakończyliśmy pierwszy etap projektu.
Szczebioteczka szczebiotała...
21-12-2018
Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku 2019 życzą dyrektor Jacek Bardan i pracownicy Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej.
„Kopiec pietruszki” – relacja nr 3
26-11-2018
Przedostatnie spotkanie z mistrzynią kuchni regionalnej Janiną Olszowy przyniosło doświadczenia z selerem, topinamburem i burakami ćwikłowymi w niezwykłych konfiguracjach.
Narodowa Wystawa Rolnicza
22-11-2018
Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w dniach 30.11 – 02.12 organizuje wystawę, na której będzie się prezentować także nasze Muzeum.
"Folklor Rzeszowiaków" zrecenzowany
21-11-2018
Zapowiadana kilka miesięcy temu publikacja podsumowująca badania przeprowadzone w regionie rzeszowskim pt. „Folklor Rzeszowiaków” została zrecenzowana.
„Kopiec pietruszki” – relacja nr 1
01-10-2018
Pierwsze warsztaty z cyklu „Kopiec pietruszki” za nami. Poprowadziła je mistrzyni kuchni regionalnej – Janina Olszowy. Uczestnicy w ferworze pracy nawet nie poczuli, kiedy minęły 3 godziny gotowania.