Nawarz sobie piwa!
28 kwietnia 2018 r.
Katarzyna, Kamil i Rafał, czyli załoga browaru Lasowiak wprowadziła nas w tajniki chmielenia i fermentacji. Zapraszaliśmy do wspólnego warzenia piwa. Warsztaty tylko dla pełnoletnich uczestników!
Rafał Radziejowski, Kamil Cuber i Katarzyna Cuber pochodzą z okolic Niska i Stalowej Woli. Lubią swój region, uważają, że przez wielu jest niedoceniany. Postanowili to zmienić. Ich sposobem na promowanie małej ojczyzny ma być rzemieślniczy browar „Lasowiak”.
W sobotę, 28 kwietnia przyjechali do naszego skansenu, by razem z uczestnikami warsztatów uwarzyć piwo, używając do tego chmielu, jaki znaleźć można w lasach i przy zagrodach mieszkańców dawnej Puszczy Sandomierskiej. Każdy mógł przyłożyć rękę do przygotowania i napełnienia swojej butelki.
Jako że proces warzenia trwa długo, trzeba było zarezerwować sobie co najmniej sześć godzin. Był to czas na poznanie informacji na temat tradycyjnego piwowarstwa, browarów na naszym trenie oraz o tym, jakie miejsce zajmowało piwo w kulturze ludowej. Znaleźliśmy także chwilę na wymianę doświadczeń z naszymi gośćmi.
Zajęcia zaczęliśmy o 10.00. Skończyliśmy ok. 16.00, gdy piwo było już gotowe (wiele zależało od drożdży i innych tajemniczych czynników, o których dowiedzieliśmy się w trakcie nauki warzenia).
Miejsce: szkoła z Trzebosi
Cena: 20 zł/osoba
Zapisy:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
, tel. 17 227 12 96
Warsztaty przeznaczone dla osób, które ukończyły 18 rok życia.
Fotografie Wojciecha Mikołaja Romanka
Fotografie Janusza Radwańskiego