Poszło jak po maśle – spotkanie 2

25 stycznia przygotowywaliśmy zupę szpinakową po żydowsku, dusiliśmy wieprzowinę w maślance i piekliśmy bułeczki drożdżowe ze słodkim twarogiem.

Podczas drugiego spotkania z cyklu „Jak po maśle” pani Janina Olszowy opowiedziała nam całą serię ciekawostek dotyczących najważniejszych składników nabiału. Mówiła o kazeinie i laktozie, o wartościach odżywczych mleka i jego przetworów, a także o tradycyjnych potrawach z nabiału spożywanych na terenach dawnej Puszczy Sandomierskiej – nie tylko na wsi, ale także w miasteczkach i szlacheckich dworach.

Gotując zupę szpinakową na mleku (kuchnia żydowska) nauczyliśmy się, jak zaciągać wywar surowymi żółtkami tak, by się nie ścięły. W nagrodę za uważne słuchanie dostaliśmy pożywne danie – sytą, gęstą, delikatną w smaku zupę z aromatycznymi grzankami świetnie współgrającymi z gałką muszkatołową, której do garnka dodaliśmy niemało. Przyrządzanie duszonej wieprzowiny nauczyło nas cierpliwości – maślanka długo odparowywała, ale mięso z dodatkiem korzennych przypraw pozostawiało niezapomniane wrażenia smakowe. Surówka z cykorii ze śliwkami i orzechami doprawiona sosem musztardowym idealnie pasowała do duszonej szynki. Na deser upiekliśmy drożdżowe bułeczki z serem białym zmieszanym z wanilią, rodzynkami, skórką z pomarańczy i cytryny – świetne! Przy okazji poznaliśmy tajemnicę układania ciasta drożdżowego w brytfance tak, by równo wyrosło. Takie rzeczy tylko u Babci Janiny!

Przepisy

Więcej informacji na temat planowanych kolejnych spotkań można zobaczyć tutaj.

Receptury z ostatnich warsztatów można pobrać tutaj.