warsztaty

Warsztaty z Babcią Janiną „Jak po maśle”

druga połowa 2019 r.

Gotowanie z panią Janiną Olszowy weszło już niektórym w krew. Rozumiemy to bardzo dobrze i także w 2019 r. zaplanowaliśmy spotkania z ekspertką od lasowiackiej kuchni.

Przez kolejne lata pani Janina uczyła nas, co i jak gotować z ziemniaków, kapusty, grochu, kaszy i przeróżnych warzyw korzeniowych, także tych mało znanych lub zapomnianych, jak topinambur, rzepa czy pasternak. Tegoroczne spotkania będą poświęcone potrawom z nabiału. Był to podstawowy składnik w diecie Lasowiaków.

Pierwsze spotkanie z tegorocznego cyklu odbędzie się w sobotę, 30 listopada (godz. 11.00-14.00).

Koszt: 36 zł/osoba. Do ceny warsztatów należy doliczyć koszt biletu ulgowego do skansenu, który wynosi 7 zł/osoba.

Menu

Spotkanie pierwsze (30 listopada 2019 r.)

Pożywny boszcz na maślunce ze źmiokami (potrawa lasowiacka)
Zapiekanka serowa ze szpinakiem lub jarmużem (potrawa dworska)
Placuszki serowe „małdrzyki” (kuchnia galicyjska)

Przepisy można pobrać tutaj.

Spotkanie drugie (25 stycznia 2020 r.)

Zupa szpinakowa na mleku
Wieprzowina na maślance, kasza jęczmienna lub krakowska, surówka z cykorii z jabłkiem
Bułeczki drożdżowe

Spotkanie trzecie (29 lutego 2020 r.)

Zupa nabiałowo-jarzynowa
Knedle twarogowe z kaszą manną, surówka z marchwi i jabłka
Pączki serowe, herbata z gałęzi wiśni lub malin

Spotkanie czwarte (28 marca 2020 r.)

Staropolska zupa piwna ze śmietaną i białym serem
Wieprzowe polędwiczki duszone w mleku
Ciastka serowo-maślane na słodko i na słono

Harmonogram zapisów

Na kolejne spotkanie, które odbędzie się 25 stycznia 2020 r. przyjmujemy zapisy od 2 grudnia 2019 r. Na warsztaty planowane na 29 lutego 2020 r. można się zgłaszać od 3 lutego, natomiast na warsztaty wiosenne (28 marca 2020 r.) - od 2 marca 2020 r.

Zapraszamy!