warsztaty
Warsztaty kulinarne
Na wspólne gotowanie z Janiną Olszowy zapraszaliśmy w ostatnie soboty miesiąca, od sierpnia do grudnia, w godz. 11.00-14.00.
Bohaterem tegorocznych warsztatów kulinarnych był ziemniak – niedoceniany, choć niezwykle wszechstronny. Poznaliśmy ziemniaczane potrawy z kuchni lasowiackiej, galicyjskiej, żydowskiej, dworskiej i kresowej. Janina Olszowy przygotowała nie tylko przepisy na zupy i dania główne, ale także na desery, więc zaskoczeń nie zabrakło i tym razem.
W skansenowskiej kuchni wypełnionej atmosferą domowego biesiadowania było pysznie i radośnie!
W programie:
26 sierpnia
Zupa ziemniaczanka lasowiacka
Tarte placki z białym serem
Ziemniaczane babeczki
30 września
Zupa ziemniaczana z mięsem
Gołąbki z farszem ziemniaczanym i kaszą
Pączki ziemniaczki
28 października
Zupa ziemniaczana po żydowsku
Kacapoły z mięsem
Ziemniaczane oładki galicyjskie
25 listopada i 2 grudnia
Zalewajka prykiel
Kaczka nadziewana ziemniakami
Serowiec z ziemniakami
Koszt: 30 zł/osoba
Zapisy: 17 227 12 96 lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
Zobaczcie relacje!