wydarzenia

„Kopiec pietruszki” – relacja nr 4

Barszcz ukraiński, zapiekanka z pasternaku i pączki w glazurze z mascarpone domknęły cykl spotkań z Babcią Janiną ph. „Kopiec pietruszki”. Było wspaniale!

Odbyły się ostatnie warsztaty z panią Janiną Olszowy, która tym razem prowadziła nas przez kulinarne meandry związane z warzywami korzeniowymi, a więc takimi, które Lasowiacy (i nie tylko) przechowywali w kopcach. Smakowaliśmy potrawy z ziemniaków, pietruszki, marchwi, pasternaku, topinamburu i rzepy.

26 stycznia gotowaliśmy najprawdziwszy barszcz ukraiński, który swoim kolorem wprost zadziwiał, smakiem zachwycał, a swoją bogatą zawartością uspokajał wygłodniałe żołądki. Ów głód zupełnie zaspokoiliśmy jarską, ale bardzo sytą zapiekanką z pasternaku – niezwykle delikatnego w smaku warzywa, które – według wskazań pani Janiny – doprawiliśmy aromatycznym serem i imbirem. Na koniec przygotowaliśmy kilkadziesiąt pączków zanurzonych w glazurze z mascarpone i przypiekanej kruszonce. Rozeszły się nie wiadomo kiedy. Mieliśmy także możliwość upieczenia bułeczek drożdżowych z marchewką. Była to karnawałowa niespodzianka od prowadzącej dla warsztatowiczów. Kto jeszcze mógł coś zjeść, raczył się lekkimi bułeczkami o cudownym, żółtopomarańczowym kolorze. Wszystkie przepisy z tego spotkania można znaleźć tutaj.

Trudno było się żegnać... Przy zdrowych kulinarnych zmysłach trzyma nas myśl, że może jesienią znów spotkamy się z Janiną Olszowy przy gorącej blasze kuchni szkoły z Trzebosi.

IMG_20190126_112918.jpg
IMG_20190126_112943.jpg
IMG_20190126_113046.jpg
IMG_20190126_113146.jpg
IMG_20190126_113528.jpg
IMG_20190126_124428.jpg
IMG_20190126_131129.jpg
IMG_20190126_131919.jpg
IMG_20190126_133504.jpg
IMG_20190126_135431.jpg