wydarzenia
Kapusta ziemniaczana w Twojej kuchni
Zapraszamy na warsztaty kulinarne pt. "Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów"! Podczas 6 spotkań (od listopada 2012 r. do kwietnia 2013 r.) przepisy na tę tradycyjną potrawę zaprezentuje znawczyni lokalnej kuchni - pani Janina Olszowy.
Kapusta ziemniaczana to danie zupełnie nieznane w innych regionach kraju, poza Kolbuszową i okolicami. Co ciekawe, w jej skład nie wchodzi kapusta, a jedynie ziemniaki i groch, które można wzbogacać na 12 sposobów. W 2007 r. została wpisana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych
Warto posmakować tę regionalną potrawę!
Zajęcia odbędą się w skansenie w każdą ostatnią sobotę miesiąca o godz. 12.00. Obowiązują zapisy: tel. 17 2271296 lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. . Wstęp bezpłatny.
Program spotkań:
24 listopada – kapusta ziemniaczana z żeberkami/z rzepy
29 grudnia – kapusta ziemniaczana ze sznyclami cielęcymi/z kapustą kiszoną
26 stycznia – kapusta ziemniaczana z grochem okrągłym/z fasolą krasą
23 lutego – kapusta ziemniaczana na kwasie z ogórków/z fasolą brązową
30 marca – kapusta ziemniaczana z "jaśkiem"/z grochem okrągłym
27 kwietnia – kapusta ziemniaczana z młodych ziemniaków z zielonym groszkiem/z topinamburem i białą fasolką perłową
Ponadto, po warsztatach wydana zostanie publikacja z przepisami na 12 rodzajów kapusty ziemniaczanej. Na jej promocję zaprosimy Was w sierpniu.
Spotkanie 4. – 23 lutego
Wypróbuj przepisy [pdf w załączniku]!