wydarzenia

Poznaj kuchnię regionu!

Zapraszamy 18 maja na uroczyste zakończenie projektu „Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów”, który realizowaliśmy od listopada 2012 r.

 

Podczas sobotniej wizyty od godz. 16.00 czeka Was moc atrakcji:

- promocja miniksiążki kucharskiej

- spotkanie z prowadzącą warsztaty – specjalistką lokalnej kuchni panią Janiną Olszowy oraz etnografem – dr. Krzysztofem Ruszlem

- degustacja różnych rodzajów tego regionalnego rarytasu przygotowanego przez okoliczne Koła Gospodyń Wiejskich

- pokaz sadzenia ziemniaków w wykonaniu zespołu Górniacy

- muzykowanie z Kocirbą.


Projektem „Lasowiacka kapusta ziemniaczna na 12 sposobów” chcieliśmy przypomnieć o wysokich kulinarnych i kulturowych wartościach kuchni regionalnej i przybliżyć smak potrawy zupełnie nieznanej w innych częściach kraju. Kapusta ziemniaczana to potrawa o zwodniczej nazwie, bowiem zawsze przyrządza się ją z ziemniaków, ale nigdy z kapusty! Danie to w 2007 r. uhonorował Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisem na listę produktów tradycyjnych.

Naprawdę warto ją posmakować!

Wstęp bezpłatny.