wydarzenia

Lasowiackie małe co nieco

Wykład, promocja miniksiążki kucharskiej, degustacja regionalnego przysmaku, plenerowa inscenizacja, koncert muzyki tradycyjnej i folkowej oraz spacery wśród burzy dmuchawców to atrakcje sobotniej imprezy w naszym skansenie, która była podsumowaniem projektu „Lasowiacka kapusta ziemniaczana na 12 sposobów”.

A wszystko zaczęło się od warsztatów kulinarnych prowadzonych na przestrzeni ostatnich sześciu miesięcy przez znawczynię lokalnej kuchni panią Janinę Olszowy. Zajęcia, które odbywały się w budynku szkoły z Trzebosi, zgromadziły wielu smakoszy z Podkarpacia. Przybyli oni również tłumnie do naszego skansenu w sobotę, 18 maja, gdzie o lokalnym frykasie zajmująco opowiadali dr Krzysztof Ruszel i Janina Olszowy. Podczas spotkania odbyła się również promocja miniksiążki kucharskiej, w której spisano 12 przepisów na tę potrawę. Nie mogło zabraknąć jej degustacji! Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Kolbuszowej Górnej, Kupna i Nowej Wsi ze słowa drukowanego wyczarowały dania, które z talerzyków znikały w okamgnieniu. Rozkoszom podniebienia towarzyszyły także rozkosze ducha, który radował się podczas inscenizacji pt. „Sadzenie ziemniaków” w wykonaniu zespołu obrzędowego Górniacy oraz muzykowania Kocirby i Hadry, które odbyło się w otwartym po raz pierwszy spichlerzu z Bidzin. Okazał się on idealnym miejscem dla występujących artystów. Gdy je opuszczaliśmy, towarzyszyło nam zachodzące słońce, które cudownie barwiło skansenowski pejzaż.

A kolejne wydarzenie w naszym parku etnograficznym to XVII edycja Prezentacji Twórczości Ludowej Lasowiaków i Rzeszowiaków, która już 2 czerwca. Zapraszamy.

 

DSC_1231.jpg
DSC_1236.jpg
DSC_1241.jpg
DSC_1244.jpg
DSC_1256.jpg
DSC_1258.jpg
DSC_1270.jpg
DSC_1284.jpg
DSC_1313.jpg
DSC_1322.jpg
DSC_1336.jpg
DSC_1341.jpg
DSC_1349.JPG