wydarzenia

Kasze z Grodziska Dolnego

Drugie warsztaty z cyklu „Gotuj z tradycją” poświęcone były potrawom z kasz wszelakich. Była kasza pęcak, jaglana oraz gryczana.
A jak wiadomo, o czym pisał w „Półbaśniach” Tadeusz Nowak:  Chłop, obywający się przez całe życie kaszami rozmaitymi, prażuchami, ziemniakami, żurami, pierogami, kluskami, grochem, i pęcakiem, nie chorował tak często jak panowie, nie zapadał na gorączki, nie tył, nie obrastał w sadło zapierające dech, krążenie krwi i pomyślunek jasny.

Główne danie warsztatów stanowiły gołąbki z kaszy gryczanej z ziemniakami, które Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi uhonorował w 2013 r. wpisem na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych. Natomiast słodkie przekąski stanowiły kasza pęcak z suszonymi owocami oraz kasza jaglana z marchwią.  
Przepisy na te wspaniałości zdradziły gospodynie z Grodziska Dolnego - pani Anna, pani Genowefa oraz pani Maria, którym bardzo dziękujemy za poprowadzenie zajęć oraz cenną naukę.

Przepisy

DSC_7823.jpg
DSC_7834.jpg
DSC_7836.jpg
DSC_7837.jpg
DSC_7838.jpg
DSC_7844.jpg
DSC_7845.jpg
DSC_7848.jpg
DSC_7857.jpg
DSC_7865.jpg
DSC_7866.jpg
DSC_7876.jpg
DSC_7877.jpg
DSC_7886.jpg
DSC_7896.jpg
DSC_7897.jpg

Kolejne spotkanie już 14 grudnia. W imieniu gospodyń z Glinika Zaborowskiego z zespołu „Baby Glinickie” zapraszamy. Uczestników czeka nie tylko coś dla ciała, ale i dla ducha!