wydarzenia

Kulinarne nuty "Bab Glinickich"

Ostatnie w tym roku zajęcia z cyklu „Gotuj z tradycją” poprowadziły gospodynie z Glinika Zaborowskiego, które znane są jako grupa śpiewacza „Baby Glinickie”, działająca przy Domu Kultury „Sokół”  w Strzyżowie. Zespół tworzą Anna Ruszała, Maria Bator, Krystyna Twaróg, Maria Ruszała, Maria Dulęba, Jadwiga Bąk i jedyny rodzynek w tym gronie Wiktor Bochenek.

Jako że panie kultywują tradycje śpiewacze regionu rzeszowskiego, wykonując wiele unikatowych pieśni ludowych, atmosfera sobotniego spotkania była absolutnie wyjątkowa. Muzyczne frazy współgrały z frazami kulinarnymi, by potrawy niczym ósemki, szesnastki i trzydziestodwójki pojawiały się na świątecznie przystrojonym stole. A wśród nich znalazły się gomółki z sera krowiego, pamuła glinicka i bułka drożdżowa (Brytfon) – tradycyjnie przyrządzone rarytasy, które z pewnością znajdą się w menu niejednego uczestnika naszych warsztatów. Dodatkowo – na specjalne życzenie skansenowskich łasuchów – gospodynie upiekły arcysmaczne rogaliki z dżemem oraz przyrządziły sałatkę jarzynową. Możemy tylko rzec: palce lizać!

Przepisy

Pragniemy zaznaczyć, że oglądanie apetycznej fotorelacji może wywołać nadmierne wydzielanie kwasów żołądkowych.
Kolejne gotowanie już 25 stycznia, którego motywem przewodnim będą zupy. Zapraszamy!

DSC_8392.jpg
DSC_8404.jpg
DSC_8407.jpg
DSC_8430.jpg
DSC_8438.jpg
DSC_8443.jpg
DSC_8447.jpg
DSC_8453.jpg
DSC_8454.jpg
DSC_8471.jpg
DSC_8476.jpg
DSC_8479.jpg
DSC_8485.jpg
DSC_8486.jpg
DSC_8488.jpg
DSC_8489.jpg
DSC_8496.jpg
DSC_8498.jpg
DSC_8500.jpg