wydarzenia
Kulinarne nuty "Bab Glinickich"
Ostatnie w tym roku zajęcia z cyklu „Gotuj z tradycją” poprowadziły gospodynie z Glinika Zaborowskiego, które znane są jako grupa śpiewacza „Baby Glinickie”, działająca przy Domu Kultury „Sokół” w Strzyżowie. Zespół tworzą Anna Ruszała, Maria Bator, Krystyna Twaróg, Maria Ruszała, Maria Dulęba, Jadwiga Bąk i jedyny rodzynek w tym gronie Wiktor Bochenek.
Jako że panie kultywują tradycje śpiewacze regionu rzeszowskiego, wykonując wiele unikatowych pieśni ludowych, atmosfera sobotniego spotkania była absolutnie wyjątkowa. Muzyczne frazy współgrały z frazami kulinarnymi, by potrawy niczym ósemki, szesnastki i trzydziestodwójki pojawiały się na świątecznie przystrojonym stole. A wśród nich znalazły się gomółki z sera krowiego, pamuła glinicka i bułka drożdżowa (Brytfon) – tradycyjnie przyrządzone rarytasy, które z pewnością znajdą się w menu niejednego uczestnika naszych warsztatów. Dodatkowo – na specjalne życzenie skansenowskich łasuchów – gospodynie upiekły arcysmaczne rogaliki z dżemem oraz przyrządziły sałatkę jarzynową. Możemy tylko rzec: palce lizać!
Pragniemy zaznaczyć, że oglądanie apetycznej fotorelacji może wywołać nadmierne wydzielanie kwasów żołądkowych.
Kolejne gotowanie już 25 stycznia, którego motywem przewodnim będą zupy. Zapraszamy!