wydarzenia

Prosto, a tak smacznie!

Pierwsze w tym roku zajęcia z cyklu „Gotuj z tradycją” poprowadziła Elżbieta Starzak z Cieplic w pow. przeworskim. W gospodarstwie agroturystycznym, które na co dzień prowadzi można nie tylko zatrzymać się na jakiś czas, ale także spróbować przygotowywanych przez nią lokalnych specjałów, m.in. zupy dziadowskiej i bułeczek „jagodzianek” (które w 2013 r. wpisane zostały na Listę Produktów Tradycyjnych).

Uczestnicy sobotnich warsztatów kulinarnych mieli okazję nie tylko poznać ich smak, ale i własnoręcznie je przygotować. Okazało się, że potrawy nie były trudne i, jak potwierdziła dalsza degustacja, bardzo smaczne. Jak wspomina pani Elżbieta: rodzina moja była liczna, miałam pięcioro rodzeństwa, a zupę dziadowską często jedliśmy na śniadanie czy kolację. Ze względu na jej skład była prawie zawsze do zrobienia. Ziemniaki, mąka i mleko to przecież główne zasoby starej wiejskiej spiżarni. Podobnie proste w wykonaniu są bułeczki „jagodzianki”. Wystarczy zarobić ciasto drożdżowe z mąki, jajek, mleka i drożdży, a po jego wyrośnięciu formować bułeczki, otulając uzbierane w lesie (a obecnie mrożone) jagody ciastem. Dodatkowo pani Elżbieta podzieliła się przepisem na pyszną zupę dyniową, która odpowiednio doprawiona pieprzem, goździkami i imbirem „rozgrzewała od środka” (jak komentowali uczestnicy), co szczególnie w ten mroźny, styczniowy dzień było jak najbardziej wskazane.
Na prośbę uczestników podajemy namiary na gospodarstwo agroturystyczne, które prowadzi pani Elżbieta: www.wmiedzyczasie.starzak.net

Przepisy

Kolejne gotowanie już 22 lutego. W programie m.in. tajemniczo brzmiące panepuchy i kacapoły!

DSC_8673.jpg
DSC_8674.jpg
DSC_8682.jpg
DSC_8690.jpg
DSC_8695.jpg
DSC_8696.jpg
DSC_8704.jpg
DSC_8707.jpg
DSC_8714.jpg
DSC_8718.jpg
DSC_8724.jpg
DSC_8734.jpg
DSC_8743.jpg
DSC_8755.jpg
DSC_8756.jpg