wydarzenia

Jak smakuje tort fasolowy

 

7 listopada w skansenowskiej kuchni warsztatowicze po raz ostatni gotowali dania z grochu i zażyczyli sobie, aby odbyły się specjalne warsztaty z dynią w roli bohaterki menu.

Od maja co miesiąc odbywały się zajęcia kulinarne pod okiem mistrzyni dawnych kulinarnych tradycji lasowiackich, Janiny Olszowy. Według proponowanych przez nią przepisów amatorzy gotowania przyrządzali różne dania. Ich głównym składnikiem były rośliny strączkowe.

Na ostatnich zajęciach wyczekiwanym rarytasem był tort fasolowy. Smak miał wspaniały i spełnił oczekiwania łasuchów. Widokowi zgrabnego ciasta z czekoladą i orzechami nikt się nie oparł.

To byłyby zapewne ostatnie zajęcia w tym roku z cyklu "Grochem o ścianę", jednak pojawił się apel, aby zorganizować jeszcze jedne zajęcia. Trwa sezon dyniowy, więc padła propozycja ze strony warsztatowiczów, aby przygotować kilka potraw z tego warzywa.

Niedługo podamy dokładny termin zajęć.

Zapraszamy na kolejne warsztaty.

Zapraszamy do obejrzenia relacji fotograficznej Jana Mazurkiewicza.

grochem6_7112015_01.jpg
grochem6_7112015_02.jpg
grochem6_7112015_03.jpg
grochem6_7112015_04.jpg
grochem6_7112015_05.jpg
grochem6_7112015_06.jpg
grochem6_7112015_07.jpg
grochem6_7112015_08.jpg
grochem6_7112015_09.jpg
grochem6_7112015_10.jpg
grochem6_7112015_11.jpg
grochem6_7112015_12.jpg
grochem6_7112015_13.jpg
grochem6_7112015_14.jpg
grochem6_7112015_15.jpg
grochem6_7112015_16.jpg
grochem6_7112015_17.jpg
grochem6_7112015_18.jpg
grochem6_7112015_19.jpg
grochem6_7112015_20.jpg
grochem6_7112015_21.jpg
grochem6_7112015_22.jpg
grochem6_7112015_23.jpg
grochem6_7112015_24.jpg
grochem6_7112015_25.jpg
grochem6_7112015_26.jpg
grochem6_7112015_27.jpg
grochem6_7112015_28.jpg
grochem6_7112015_29.jpg
grochem6_7112015_30.jpg
grochem6_7112015_31.jpg
grochem6_7112015_32.jpg