wydarzenia

Kapusta na salonach

W sobotę, 27 sierpnia, skansenowską kuchnię wypełniły bajeczne zapachy, którym, doprawdy, trudno było się oprzeć!

Janina Olszowy, specjalistka od kuchni regionalnej, wraz ze smakoszami oraz amatorami gotowania przygotowali kulinarną ucztę. Królowały na niej: kapuściano-cebulowy bigos z jabłkami, gołąbki dworskie oraz naleśniki kukurydziane z farszem z kapusty białej i serem twarogowym.

Jan Mazurkiewicz, czarodziej obiektywu, sfotografował cały proces powstawania tych fantastycznych potraw.

Przypomnijmy, że od kilku miesięcy trwa kolejny cykl warsztatów prowadzonych przez Babcię Jasię. Pierwsze skrzypce gra na nich kapusta, oprócz ziemniaków, kaszy i grochu, jeden z podstawowych składników lasowiackich dań.

Przed nami jeszcze trzy spotkania: 24 września, 29 października i 26 listopada. Zajęcia odbywają się w godz. 11.00-14.00 w kuchni w dawnej szkole z Trzebosi. Czekamy na młodzież, dorosłych i seniorów. Koszt: 25 zł/osoba.

Zapisy pod numerem telefonu: 17 227 12 96, lub mailowo na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z tego smacznego wydarzenia!

0.jpg
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
15.jpg
16.jpg
17.jpg
18.jpg
19.jpg
20.jpg
21.jpg
22.jpg
23.jpg
24.jpg
24a.jpg
25.jpg
26.jpg
28.jpg

 

Zapisz