wydarzenia

Bohaterka kapusta

 

W minioną sobotę odbyły się przedostatnie zajęcia z cyklu „W głąb kuchni”. Zachęcamy do obejrzenia zdjęć i przeczytania relacji.

Był już bigos w różnych odsłonach, kilka rodzajów gołąbków oraz przekąski z dodatkiem kapusty. Na ostatnich warsztatach z Janiną Olszowy w menu znalazły się: lasowiacki bigos, sznycle z kapustą i drożdżowe kapuśniaki.

Do tej pory uczestnicy warsztatów z całego regionu kroili, szatkowali i obierali czerwoną, białą i kiszoną kapustę. Przyrządzali  z niej wiele różnych dań, czasem o bardzo oryginalnych smakach. Okazuje się, że to niedoceniane warzywo ma olbrzymią szansę stać się bohaterem na stole.

Tym razem zaskoczeniem był sznycel z kapustą. Okazał się niezwykle kruchy dzięki piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę i dodanej do mięsa wieprzowego, zmielonego z gotowaną białą kapustą. Uformowane sznycle smażyliśmy na tłuszczu zwierzęcym, czyli smalcu. Był to dodatkowy atut tej potrawy. Nie tylko smakowy, ale również służący zdrowiu, bo jak wskazują znawcy, mięso należy smażyć na tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.

Niespodzianką dla warsztatowiczów okazała się lekcja kiszenia czerwonej kapusty (czynność ta była kiedyś powszechna na dworze). Poszatkowaną ubili z pokrojonym w plastry jabłkiem oraz z solą, kminkiem i pieprzem. Kapusta kisi się w glinianym naczyniu do kolejnych warsztatów. Wtedy będzie można jej skosztować.

Przed nami ostatnie zajęcia, więc jeśli nie byliście jeszcze w naszej kuchni, a chcielibyście pogotować z Janiną Olszowy potrawy na bazie kapusty, to zapisujcie się już teraz. Warsztaty odbędą się 26 listopada w godz. 11.00-14.00 w dawnej szkole z Trzebosi.

Czekamy na młodzież, dorosłych i seniorów. Koszt: 25 zł/osoba.

Zapisy! Dzwońcie pod numer telefonu: 17 227 12 96, lub wysyłajcie e-mail na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

DSC_8152.jpg
DSC_8157.jpg
DSC_8163.jpg
DSC_8164.jpg
DSC_8168.jpg
DSC_8177.jpg
DSC_8179.jpg
DSC_8180.jpg
DSC_8184.jpg
DSC_8186.jpg
DSC_8187.jpg
DSC_8190.jpg
DSC_8196.jpg
DSC_8197.jpg
DSC_8199.jpg
DSC_8205.jpg
DSC_8206.jpg
DSC_8210.jpg
DSC_8211.jpg
DSC_8212.jpg
DSC_8215.jpg
DSC_8217.jpg
DSC_8218.jpg
DSC_8221.jpg
DSC_8222.jpg
DSC_8225.jpg
DSC_8231.jpg
DSC_8232.jpg
DSC_8234.jpg