wydarzenia
Kapusta na talerzu - relacja
Półroczny cykl zajęć kulinarnych „W głąb kuchni” zdecydowanie potwierdził, że z kapusty można wyczarować pyszne i zdrowe dania.
Prowadząca warsztaty Janina Olszowy również i tym razem przygotowała przepisy, według których uczestnicy przygotowali wybrane potrawy. Dzięki wspólnemu pichceniu, po zajęciach w sobotę, 26 listopada, na stół trafiła kapusta kwaszona z ziemniakami, czyli wyborny kapuśniak, naleśniki z jarmużem i serem oraz kulebiak na bazie słodkiej kapusty.
Sobotnie warsztaty były ostatnimi w tym sezonie. Uczestnicy dopytywali o plany Muzeum dotyczące kolejnego cyklu. Warsztaty kulinarne są popularną formą spędzania czasu w skansenie. Nie trzeba mieć wybitnych zdolności w kuchni, aby wziąć w nich udział. Razem z innymi można nauczyć się konkretnej receptury na zupę czy drugie danie.
Kapusta była bohaterką cyklu „W głąb kuchni”. Za nami warsztaty, w których przepisy były oparte na kaszy i grochu. Produkty te są podstawowymi składnikami lasowiackich potraw. Tak kiedyś jedli mieszkańcy dawnej Puszczy Sandomierskiej. Janina Olszowy inspiruje się tym prostym, ale smacznym i zdrowym jedzeniem, układając przepisy.
Mamy nadzieję, że spotkamy się w naszej skansenowskiej kuchni jeszcze nie raz. Tymczasem obejrzyjcie zdjęcia Jana Mazurkiewicza z ostatnich zajęć.