wydarzenia
Kuchnia puszczańska zbadana!
2000 zdjęć, 192 opracowań wywiadów oraz 220 godzin nagrań to dopiero pierwszy etap badań nad dziedzictwem kulinarnym dawnej Puszczy Sandomierskiej.
Projekt ten realizowany przez etnologów i historyków z Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej podzielony jest na cztery etapy – tak jak życie dawnych mieszkańców tych terenów – wg pór roku. Pierwszy etap badań dotyczył codziennego przygotowania posiłków a także przyrządzania potraw świątecznych. Jakie potrawy przygotowuje się na co dzień – jak wygląda ten nasz symboliczny chleb powszedni? Jakie smakołyki przygotowywane są w wyjątkowe dni, takie jak Wigilia, Boże Narodzenie, Wielkanoc, Wielki Tydzień czy Wszystkich Świętych, a także urodziny, imieniny, spotkania z przyjaciółmi i inne uroczystości świętowane przy rodzinnym stole. Takie pytania zadawali badacze w domach na terenie objętym badaniami i stamtąd przywieźli ze sobą mnóstwo przepisów, opowieści, fotografii i nagranych rozmów. Teraz czeka ich mrówcza praca polegająca na opracowaniu tych materiałów. Wisienką na torcie i zwieńczeniem projektu będzie wydanie książki – już w grudniu 2017 r.
Zapraszamy do śledzenia kolejnych etapów badań nad dziedzictwem kulinarnym przodków i – na końcu – zapoznania się z efektami pracy badaczy. Aby ta kulinarna spuścizna naszych dziadów nie zaginęła, ale zagościła na współczesnych – też puszczańskich – stołach.