wydarzenia

Warsztaty kulinarne - zapisy

Rozpoczynamy nowy cykl spotkań pt. „Ziemniak na horyzoncie”. Zajęcia poprowadzi mistrzyni kuchni regionalnej – Janina Olszowy.

Bohaterem tegorocznych warsztatów kulinarnych będzie ziemniak – niedoceniany, choć niezwykle wszechstronny. Poznamy ziemniaczane potrawy z kuchni lasowiackiej, galicyjskiej, żydowskiej, dworskiej i kresowej. Janina Olszowy przygotowała nie tylko przepisy na zupy i dania główne, ale także na desery, więc zaskoczeń nie zabraknie i tym razem.

Uczestnicy będą obierali, kroili, siekali, lepili, nadziewali, smażyli…, a następnie kosztowali m.in. gołąbki z farszem ziemniaczanym i kaszą, ziemniaczankę lasowiacką czy kacapoły z mięsem. Na finał warsztatów uruchomimy piec chlebowy i przygotujemy w nim kaczki nadziewane tartymi ziemniakami.

Zapraszamy do skansenowskiej kuchni wypełnionej atmosferą domowego biesiadowania. Pierwsze warsztaty już 26 sierpnia o godz. 11.00. Będzie pysznie i radośnie!

Terminy: 26 sierpnia, 30 września, 28 października, 25 listopada

Godz. 11.00-14.00

Miejsce: szkoła z Trzebosi

Adresaci: młodzież, dorośli, seniorzy

Koszt: 30 zł/osoba

Zapisy: 17 227 12 96 lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

W programie:

26 sierpnia
Zupa ziemniaczanka lasowiacka
Tarte placki z białym serem
Ziemniaczane babeczki

30 września
Zupa ziemniaczana z mięsem
Gołąbki z farszem ziemniaczanym i kaszą
Pączki ziemniaczki

28 października
Zupa ziemniaczana po żydowsku
Kacapoły z mięsem
Ziemniaczane oładki galicyjskie

25 listopada
Zalewajka prykiel
Kaczka nadziewana ziemniakami
Serowiec z ziemniakami