wydarzenia
„Ziemniak na horyzoncie” – spotkanie nr 1
Pierwsze warsztaty z serii „Ziemniak na horyzoncie” prowadzone przez Janinę Olszowy już za nami. 26 sierpnia gotowaliśmy w trzech drużynach. Jedna zajmowała się zupą, druga plackami, a trzecia – babeczkami – oczywiście ziemniaczanymi.
Pierwsze danie to ziemniaczanka lasowiacka. Delikatna, aksamitna, o lekko słodkawym smaku i mocnej warzywnej nucie, zabielona soloną maślanką, kraszona skwarkami i przysmażaną cebulką, wzmocniona pożywną zacierką. Niewiele przy niej pracy, a smakuje jak najwykwintniejsze danie. Rozgrzewa i krzepi.
Placki ziemniaczane kryły w sobie niemałą niespodziankę. Biały ser nie był wcierany do ciasta, ale w plastrach kładziony w środek placków. Efekt był wspaniały! Gorący, chrupiący placek ziemniaczany z zapieczonym w środku białym serem, podany z surówką z marchwi i jabłek – delicje!
Babeczki ziemniaczane, jak widać na fotografiach, wypiekły się wspaniale. Te nadziewane jabłkami czy suszonymi śliwkami smakowały wyśmienicie! Ciasto z dodatkiem gotowanych ziemniaków było lekkie, kremowe, wilgotne i rozpływało się w ustach.
Praca przy obieraniu ziemniaków, marchwi i selerów, łzy wyciśnięte przez siekaną cebulę i rany odniesione przy ścieraniu zacierki na tarce zostały wynagrodzone wspólnym biesiadowaniem: powolnym smakowaniem przygotowanych potraw i żywym komentowaniem kulinarnych wrażeń.
Zapraszamy do zapisywania się na kolejne spotkanie z panią Janiną Olszowy i lasowiackim ziemniakiem, które odbędzie się 30 września 2017 r.