wydarzenia

Pisankowe etnodzieła

16-03-2018

Polecamy wielkanocną ofertę w naszym skansenowym sklepiku! Od dziś możecie zakupić pisanki – wydmuszki tworzone metodą batikową przez twórczynię ludową Kingę Cebulską z Glinika.

czytaj więcej...

Olej do głowy

Pokaz tłoczenia oleju w skansenie

08-03-2018

Olej tłoczono w okresie postnym. Był potrzebny do przyrządzania bezmięsnych potraw. Chcielibyśmy Wam pokazać, jak dawniej wyglądało wytłaczanie oleju.

czytaj więcej...

Na tropach zabaw i zabawek

21-02-2018

Jak się grało w sztrulki? Jak w kicki? Jakich wyliczanek można było użyć w zabawie? Na te i inne pytania próbowali odpowiedzieć językoznawcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego.

czytaj więcej...

Warsztaty kuchni nieskomplikowanej

Warsztaty kuchni nieskomplikowanej w skansenie!

20-02-2018

Kuchnia tradycyjna kojarzy się nam ze stołami uginającymi się od tłustych potraw. A trzeba pamiętać, że dawna kuchnia chłopska była mięsna tylko od święta. Zapraszamy więc na... smalec z fasoli!

czytaj więcej...

Weekend za pół ceny!

Weekend za pół ceny w skansenie w Kolbuszowej

09-02-2018

Rusza wiosenna edycja ogólnopolskiej akcji „Polska zobacz więcej", w ramach której będziecie mogli zwiedzić skansen w promocyjnych cenach biletów. Serdecznie zapraszamy!

czytaj więcej...

Posłuchaj autorów Biuletynu MKL

05-02-2018 

Instytut Historii Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz Muzeum Kultury Ludowej zapraszają na promocję Biuletynu MKL nr 4. W jej trakcie instytucje podpiszą porozumienie o współpracy.

czytaj więcej...

Konferencja naukowa – zgłoszenia

12-01-2018

24 i 25 maja zapraszamy na sesję „Kraj–obraz niepodległości”. Do udziału zachęcamy specjalistów o różnorodnych zainteresowaniach naukowych.

czytaj więcej...

Kolędnicy w orszaku (PWK 2018)

35. Przegląd Widowisk Kolędniczych w Kolbuszowej - 2018 r.

09-01-2018

6 stycznia w dawnej siedzibie „Sokoła” odbył się 35. Przegląd Widowisk Kolędniczych. Liczba przedstawień i pełna widownia uwidoczniły rosnące zainteresowanie tradycyjnymi formami kolędowania.

czytaj więcej...

Świąteczne etnocudeńka!

14-12-2017

Na ostatnich w tym roku warsztatach z cyklu „Do ETNOdzieła!” uczyliśmy Was, jak wykonać tradycyjne ozdoby bożonarodzeniowe.

czytaj więcej...

O kuchni Lasowiaków

22-12-2017

W środę, 20 grudnia, uroczyście zakończyliśmy realizację dwuletniego projektu pt. „Dziedzictwo kulinarne mieszkańców dawnej Puszczy Sandomierskiej”. Był kołacz, tort oraz kwiaty.

czytaj więcej...