warsztaty
Warsztaty kulinarne „Grochem o kuchnię”
Warsztaty kulinarne!
Bohaterem tegorocznych warsztatów będą rośliny strączkowe czyli całe bogactwo pożywnych i zdrowych produktów. Przed nami kuchenne przygody z różnymi odmianami fasoli i grochu, z ciecierzycą, bobem, soczewicą i soją.
Przewodniczką po świecie grochu będzie Janina Olszowy, znana i lubiana specjalistka kuchni tradycyjnej. Przygotowane przez nią przepisy na przystawki, zupy i dania pochodzą między innymi z kucharskich ksiąg naszych prababci.
Potrawy będziemy urozmaicali sezonowymi produktami i ziołami z naszego ogródka.
Zapraszamy do wspólnego przyrządzenia podkarpackich przysmaków Lasowiaków i Rzeszowiaków.
Termin: maj - październik 2015 r.
godz. 11.00-14.00
Adresaci: młodzież, dorośli, seniorzy
Koszt: 25 zł/osoba
Harmonogram spotkań:
30 maja - zupa z warzyw strączkowych (groch, soczewica, fasola), duszona cielęcina z groszkiem, rolada biszkoptowa z masą fasolową i suszonymi żurawinami
27 czerwca- zupa z fasolki szparagowej, bób w śmietanie z majerankiemi i cząbrem oraz zawijac z kąpieli z nadzieniem fasolowo-kakaowym i ucieraną różą
25 lipca - zupa z kremem z zielonego groszku, gulasz z kurczaka z cieciorką, ciasto drożdżowe z marcepanem z fasoli „Jaś
29 sierpnia - wytworna zupa z soczewica z mięsem z drobiu, kugel ziemniaczany z sosem grochowym, fasola „Jaś” zapiekana na słodko
26 września - kartoflanka z bobem i kolendrą, kotlety z fasoli lub groch z sezonową surówką, rolada drożdżowa z nadzieniem z fasoli piękny „Jaś”
[Zmiana terminu] 7 listopada - zupa szparagowo fasolowa, gulasz z fasolą piękny „Jaś”, tort fasolowy
Zapraszamy na smaczne i tradycyjne gotowanie!