aktualności

Wiosenny kapuśniaczek - relacja



W sobotę 28 maja ruszyła nowa seria naszych warsztatów kulinarnych. Na pierwszych zajęciach z cyklu „W głąb kuchni”, jak sama nazwa wskazuje, królowała kapusta.

Janina Olszowy, znawczyni i mistrzyni regionalnej kuchni, pokazała warsztatowiczom, że z kapusty można zrobić wszystko – od zupy po deser, a w dodatku pokazała im, jak to zrobić. W sobotnie popołudnie w kuchni szkoły z Trzebosi powstał zatem kapuśniak wiosenny, gołąbki z żeberkami i pęczakiem oraz kapuśniaki w cieście proziakowym. Uczestnicy przygotowywali i degustowali potrawy oraz przysłuchiwali się gawędom Babci Janiny o kuchni i nie tylko.

O tym, co jeszcze da się wyczarować z niepozornej kapusty będzie się można przekonać już na następnych zajęciach, 25 czerwca.

Tak warsztaty kulinarne wyglądały w obiektywie Jana Mazurkiewicza.

DSC_4038.jpg
DSC_4052.jpg
DSC_4056.jpg
DSC_4057.jpg
DSC_4064.jpg
DSC_4075.jpg
DSC_4079.jpg
DSC_4084.jpg
DSC_4090.jpg
DSC_4092.jpg
DSC_4096.jpg
DSC_4103.jpg
DSC_4108.jpg
DSC_4110.jpg
DSC_4121.jpg
DSC_4126.jpg
DSC_4130.jpg
DSC_4139.jpg
DSC_4146.jpg
DSC_4148.jpg
DSC_4155.jpg
DSC_4156.jpg