aktualności
Wiosenny kapuśniaczek - relacja
W sobotę 28 maja ruszyła nowa seria naszych warsztatów kulinarnych. Na pierwszych zajęciach z cyklu „W głąb kuchni”, jak sama nazwa wskazuje, królowała kapusta.
Janina Olszowy, znawczyni i mistrzyni regionalnej kuchni, pokazała warsztatowiczom, że z kapusty można zrobić wszystko – od zupy po deser, a w dodatku pokazała im, jak to zrobić. W sobotnie popołudnie w kuchni szkoły z Trzebosi powstał zatem kapuśniak wiosenny, gołąbki z żeberkami i pęczakiem oraz kapuśniaki w cieście proziakowym. Uczestnicy przygotowywali i degustowali potrawy oraz przysłuchiwali się gawędom Babci Janiny o kuchni i nie tylko.
O tym, co jeszcze da się wyczarować z niepozornej kapusty będzie się można przekonać już na następnych zajęciach, 25 czerwca.
Tak warsztaty kulinarne wyglądały w obiektywie Jana Mazurkiewicza.