aktualności

Dzień Wolnej Sztuki 2019

12-04-2019

Czy chcecie się z nami cofnąć w czasie? Wrócić do babcinej kuchni, poczuć smak wuzetki, zajrzeć do wiejskiego sklepiku po krówki ciągutki? Jeśli tak, to zapraszamy 27 kwietnia.

czytaj więcej...

Kolęda wiosną?

03-04-2019

Choć już jest wiosna, w Muzeum trwają prace nad projektem poświęconym kolędowaniu. Zakończyliśmy badania w terenie i opracowaliśmy zebrany materiał.

czytaj więcej...

Alleluja! Alleluja! Alleluja!

18-04-2019

"Straszny to sąd, z łotrami w rząd Jezusa policzono. Chociaż człowiek zawinił, Boga zawieszono...".
By Zmartwychwstały Chrystus napełnił nas wiarą i nadzieją!

czytaj więcej...

Smakowita publikacja już w sprzedaży!

15-02-2019

Mamy przyjemność ogłosić, że ukazała się kolejna książka kucharska niezawodnej Janiny Olszowy. Tym razem Babcia Jasia przybliża czytelnikom potrawy z ziemniaka.

czytaj więcej...

Wiata z kołem i piecem

7-02-2019

Muzeum uzyskało dotację na budowę wiaty garncarskiej i realizację zadań, które dodatkowo uatrakcyjnią ofertę edukacyjną naszej instytucji.

czytaj więcej...

Nowe audioprzewodniki i nagłośnienie

6-02-2019

Już niebawem w kasie biletowej przybędzie 5 kolejnych audioprzewodników, a w kościele zabrzmi muzyka poprzez nowe nagłośnienie. Doposażamy Muzeum w ramach nowego projektu!

czytaj więcej...

36. Przegląd Widowisk Kolędniczych

08-01-2019

6 stycznia w Miejskim Domu Kultury w Kolbuszowej miało miejsce wydarzenie stanowiące impuls do czerpania z wielowiekowej tradycji kolędniczej zapewniającej jej zbawienną ciągłość.

czytaj więcej...

Kwerendowanie na Rzeszowszczyźnie

26-10-2018

W lipcu pisaliśmy o rozpoczęciu projektu „Kolędowanie na Rzeszowszczyźnie” zbierającego informacje dotyczące kolędowania na terenach Lasowiaków i Rzeszowiaków. W październiku zakończyliśmy pierwszy etap projektu.

czytaj więcej...

Szczebioteczka szczebiotała...

21-12-2018

Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku 2019 życzą dyrektor Jacek Bardan i pracownicy Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej.

czytaj więcej...

„Kopiec pietruszki” – relacja nr 3

26-11-2018

Przedostatnie spotkanie z mistrzynią kuchni regionalnej Janiną Olszowy przyniosło doświadczenia z selerem, topinamburem i burakami ćwikłowymi w niezwykłych konfiguracjach.

czytaj więcej...