aktualności
Wytłoczyliśmy na złoto!
Pierwsze w tym roku spotkanie z cyklu „Przy sobocie o robocie” za nami. 17 marca w starej olejarni z Brzyskiej Woli tłoczyliśmy olej lniany. A potem smakowaliśmy go z chlebem i cebulą…
Tradycja przekazuje, że na naszych terenach tłoczono olej z siemienia lnianego lub rzepaku, by w okresie Wielkiego Postu czy Adwentu zachować post. Nie tylko nie jeść potraw mięsnych, ale także przygotowywać jarskie dania na roślinnym tłuszczu. By tę tradycję przypomnieć, w olejarni z Brzyskiej Woli zorganizowaliśmy pokaz tłoczenia oleju na ciepło.
Nasz muzealny etnograf – Wojciech Dragan – mieszał zmielone ziarno z wodą, grzał je na specjalnie do tego uformowanej blasze i ugniatał je w płótnie. Dalej, z pomocą mężczyzn, którzy zebrali się, by obserwować cały proces, z wielkim mozołem dokręcano śrubę prasy i wytłaczano olej. Ten lał się złotym strumieniem do dzbanka. Po wytłaczaniu został suchy makuch – blok sprasowanego siemienia – który zwykle dawano zwierzętom do jedzenia, albo rozprowadzano z mlekiem – dla małych dzieci.
Podobny pokaz pozyskiwania tego bardzo zdrowego tłuszczu odbędzie się w Niedzielę Palmową. Zapraszamy!